Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser

header_algemeen.jpg
spacer.gif

Selecteren en uitnodigen jongeren met medische indicatie geboren in 2004 t/m 2009

spacer.gif

Woensdag 9 juni 2021 heeft demissionair minister Hugo de Jonge, op advies van de Gezondheidsraad, besloten dat jongeren met een medische indicatie geboren tussen 01-01-2004 en 30-06-2009 bij de GGD gevaccineerd kunnen worden met het BioNTech/Pfizer-vaccin. De minister vraagt aan u om de selectie en de uitnodiging van deze groep uit te voeren.

spacer.gif
divider_small_algemeen.jpg
spacer.gif
 
spacer.gif
Afwegingen om te vaccineren

Volgens de Gezondheidsraad wegen voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar uit medische risicogroepen de voordelen van vaccinatie met het Pfizer vaccin op tegen de eventuele bijwerkingen.

Vaccinatie kan kinderen en jongeren beschermen tegen COVID-19 en de gevolgen daarvan:

  • Kinderen met een chronische aandoening hebben in vergelijking met gezonde kinderen een verhoogd risico op een ernstig beloop van COVID-19.
  • Daarnaast kunnen ook kinderen en adolescenten langdurige klachten ontwikkelen na een COVID-19-infectie. Dit wordt ook wel Long COVID genoemd.
  • Ook kunnen kinderen een ernstige ontstekingsreactie van meerdere organen krijgen als gevolg van COVID-19. Deze reactie heet Multisystem Inflammatory Syndrome – Children (MIS-C). MIS-C is zeldzaam, maar kan levensbedreigend zijn.
  • Naast de medische gevolgen van COVID-19 heeft de Gezondheidsraad ook mogelijke sociale gevolgen van thuis blijven, vrienden enkel op afstand zien en weg blijven van school meegewogen.
Uit data uit Israël en de VS blijkt dat myocarditis/pericarditis een mogelijke bijwerking van het Pfizer vaccin zou kunnen zijn bij kinderen en jongeren. De EMA onderzoekt deze mogelijke relatie nu. Myocarditis/pericarditis is voornamelijk gezien na de 2e prik, meestal na ongeveer 4 dagen. Klachten zijn pijn op de borst, kortademigheid en (onregelmatige) hartkloppingen. In veel gevallen is deze aandoening self-limiting zonder restschade. Soms is behandeling nodig. Bij een verdenking is het advies te verwijzen naar de cardioloog.

Meer informatie over de afwegingen kunt u hier vinden: Bijwerkingen | RIVM

spacer.gif
divider_small_algemeen.jpg
spacer.gif
 
spacer.gif
Doelgroep

U wordt gevraagd de volgende jongeren uit te nodigen:

  • Jongeren die een uitnodiging voor een griepvaccinatie ontvangen (geboren tussen 1-1-2004 en 30-06-2009).
  • Jongeren met het syndroom van Down (geboren tussen 1-1-2006 en 30-06-2009). De jongeren uit deze groep die geboren zijn in 2004 en 2005 hebben al eerder een uitnodiging ontvangen.
Het is mogelijk dat niet alle kinderen met een indicatie voor de griepprik door uw His geselecteerd worden. Ontvangt u een verzoek van de ouders/verzorgers van een patiënt of wijst een behandeld arts u op een patiënt die behoort bij de doelgroep, dan kunt u deze jongeren ook in uw uitnodigingstraject meenemen.

Daarnaast heeft de Gezondheidsraad ook nog andere doelgroepen geïndiceerd (obesitas ≥ graad 2 en jongeren voor ringvaccinatie). Deze heeft u als huisarts niet volledig in beeld en kunt u niet via uw HIS selecteren. Het RIVM kijkt daarom samen met diverse partijen naar andere routes om deze doelgroepen uit te nodigen voor vaccinatie bij de GGD.

In de Werkinstructie medische indicatie 12-17 jaar leest u meer over de doelgroep.

spacer.gif
divider_small_algemeen.jpg
spacer.gif
 
spacer.gif
Uitnodigingsmateriaal alleen digitaal beschikbaar

Om een lange doorlooptijd te voorkomen ontvangt u via deze link het uitnodigingsmateriaal digitaal. Het zijn 6 pagina’s in 1 PDF. Wij vragen u deze uitnodigingsmaterialen zelf uit te printen en te versturen.

In de Werkinstructie medische indicatie 12-17 jaar vindt u meer informatie over het uitnodigen voor vaccinatie bij de GGD. Net als bij de uitnodigingen voor volwassenen is er een gepersonaliseerde brief nodig (bijvoorbeeld met een adressticker).

spacer.gif
divider_small_algemeen.jpg
spacer.gif
 
spacer.gif
Tot slot

Het RIVM spreekt haar waardering uit voor de inzet van huisartsen om ook deze doelgroep uit te nodigen. Alhoewel het een deels lastig te bereiken doelgroep is, hoopt het RIVM met u en andere betrokkenen deze groep jongeren zo snel mogelijk een kans te kunnen geven zich te laten vaccineren.

SNPG is afhankelijk van het beleid en de communicatie hetgeen bepaald wordt door de overheid. De alerts worden dan ook in opdracht aan u verstuurd.

spacer.gif
divider_small_algemeen.jpg
spacer.gif
 
spacer.gif
spacer.gif